Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ahol a víz az úr!!

2015.03.04

22. 10 - Védekezés Rábatamásin
 

Rábatamási a 85-ös főút felől fotózva
Rábatamási bejárata a 85-ös főút felől fotózva


 

Homokzsákok egy ház előtt
Homokzsákok egy ház előtt20. 45 - Kisbodakon is a víz az úr

 

Kisbodakon már a víz az úr, igaz csak a töltésen belül. Samu Róbert segítségével, - aki szerint most tetőzött a víz- terepjáróval tudtuk csak megközelíteni a Szent Kristóf hidat és környékét. A közeli parton tárolt csónakokat is körbezárta a víz, az árterület is víz alatt, de a lakóházakat egyelőre nem fenyegeti veszélyesen az "Öreg Duna". 

A vízügyesek állandó ügyeletet tartva figyelik az áradás vonulását, rendszeresen mérve a vízállást – írta Talpas Balázs olvasó-tudóstónk, aki fotókat is küldött.
 

Kisbodakon is a víz az úr. Fotó: Talpas Balázs
19. 35 - 18 órától III. fokú árvízvédelmi készültség van a Lajta Magyarországi szakaszán

A folyó mentén folyamatos a figyelőszolgálat, melyben részt vesz a Szigetköz Mentőcsapat is. Az éjszakai figyelés elősegítésére a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság 200 darab fáklyát szállít Mosonmagyaróvárra.

Rábatamásin még mindig folyik a Kossuth utca végén lévő házak védelme, már 3000 homokzsákot használtak fel a 15 lakóház megóvására. Folyamatos a víz elleni küzdelem, a helyszínen 5 szivattyú dolgozik. 

A szivattyúknál  a  szili önkéntes tűzoltók váltották le a korábban ott dolgozó farádi önkéntes tűzoltókat.A helyszínen van a csornai katasztrófavédelmi megbízott is és 80 önkéntes is pakolja a homokzsákokat. 
Csornán, a Petőfi utca végén a csornai önkéntes tűzoltók egy megtelt vízgyűjtő akna vízmentesítésén dolgoznak, a vizet a Keszeg érbe emelik át, hogy tehermentesítsék a megtelt aknát.

17. 20 - Tájékoztatás az ÉDUVIZIG működési területét érintő vízkárelhárítási helyzetről

A Lajtán kialakult újabb árhullám a déli órákban tetőzött a folyó ausztriai szakaszán. Mosonmagyaróvárnál a vízállás meghaladta a III. fokú készültség szintjét és a vízjárás azóta is áradó jellegű. 

A tetőzés legkorábban a keddről szerdára virradó éjszaka várható.

 

A Lajtán érkező árhullám, illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a központi védelemvezető

• a Lajtamenti árvízvédelmi szakaszon 2014.09.15. 18 órától II. fokú árvízvédelmi készültség III. fokúra emelését rendelte el.

A Rábán érkező árhullám, illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető

• az Árpás-Répceszemerei árvízvédelmi szakaszon

• a Répcelak-Sárvári árvízvédelmi szakasz Nicki és Uraiújfalui gátőrjárásain

• a Győr-Koroncói árvízvédelmi szakasz Gyirmóti és Koroncói gátőrjárásain

• a Koroncó-Mórichidai árvízvédelmi szakasz Mérgesi és Rábaszentmiklósi gátőrjárásain

• a Mórichida-Sárvári árvízvédelmi szakasz Marcaltői, Kemenesszentpéteri, Pápóci és Ostffyasszonyfai gátőrjárásokon 2014.09.16. 06 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelte el.

A korábban kiadott árvízvédelmi, belvízvédelmi és helyi vízkárelhárítási készültégi fokozatok továbbra is érvényben vannak.


15.55 - 

Közveszély okozása miatt eljárás indult egy Vas és egy Komárom-Esztergom megyei gazda ellen, akik lakóterületeket veszélyeztettek azzal, hogy a földjükről elterelték az oda zúduló vizet -

közölte az Országos  Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata hétfőn a  rendőrség honlapján.   
    
A tájékoztatás szerint Vas megyében egy 66 éves  szentgotthárdi gazda termőföldjének védelme érdekében faágakkal új  mederbe terelte az esővizet, ami így lakóházakat veszélyeztetett.   
    
Komárom-Esztergom megyében egy 64 éves bábolnai gazda földdel  torlaszolta el az Ölbő pusztán található vízelvezetőt, hogy az  esőtől megduzzadt Cuha-Bakony-ér vízétől megvédje földjét és így  veszélybe sodorta a szomszédos Rétalap települést.   
    
A hatóságok közreműködésével mindkét veszélyhelyzetet  elhárították, a két férfivel szemben pedig közveszély okozása miatt  indítottak büntetőeljárást - közölte a kommunikációs szolgálat.

15.36 - Időjárás-jelentés

A többnyire erősen felhős ég mellett rövidebb, északkeleten  pedig hosszú napos időszakokra lehet számítani. Egyre kevesebb  helyen fordulhat elő kisebb eső, zápor, esetleg zivatar. 

Éjszaka már  csupán néhány helyen valószínű csapadék. Kedden a változóan felhős  ég mellett a Dunántúlon kevesebb, másutt többórás napsütés várható,  a nappali gomolyfelhő-képződésből délután elszórtan záporeső,  zivatar is kialakulhat, amelyet átmeneti szélerősödés kísérhet. A  zivatarokat leszámítva mérsékelt marad a keleti, délkeleti szél.   
    
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.   
    
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 21 és 26 fok között  valószínű.

15.21 -

Rábatamásin a Kossuth utca végén 15 lakóházat veszélyeztetett a víz

A Cuhai-Bakony-éren a lassú apadás után még egy újabb árhullám várható. A helyszínen tartózkodó operatív törzs figyeli a kockázati helyszíneken a víz alakulását. 

Bőnyön a településen a meglévő töltés közelébe 5000 homokzsákot helyeztünk el, melyből 500 db-ot megtöltöttek a települési köteles polgári védelmi szervezet tagjai. Szükség esetén ezek felhasználhatóak mind töltésmagasításra, mind a lakóházak védelmében. Jelenleg a töltés kaszálását végzi az önkormányzat. Bőnyön az operatív törzs felmérte az esetleges beavatkozási helyszíneket is. 

Mezőörsön a kiépített védvonalat 500 homokzsákkal megerősítették. A munkálatokat a települési köteles polgári védelmi szervezet végezte 10 fővel. 

A Lajta folyó mellett is folyamatos figyelőszolgálat van.

A Mosonmagyaróvári Járási „Szigetköz" mentőcsapat készenlétben van, szükség esetén ők is bevethetőek az esetleges védekezési munkálatokba.

Igazgatóságunk rendelkezik 400 db megtöltött homokzsákkal, ami a hirtelen kritikussá váló helyszíneken azonnal felhasználható. 

Rábatamásin a Kossuth utca végén 15 lakóházat veszélyeztetett a víz, itt szivattyúzással és homokzsákok lerakásával védték meg a lakóházakat. A munkákban részt vettek a farádi önkéntes tűzoltók.

Kapuváron a József A. utcában egy lakóház pincéjéből távolították el a vizet a kapuvári hivatásos tűzoltók.

Fertődön a Vasút soron lévő házak is veszélybe kerültek, a belvíz elöntötte a lakóházak udvarát. Egy munkagéppel csatornát építettek a Kelemete patakig, aminek segítségével elvezetik a lakóházak mellől a felgyülemlett vizet.

Fertődön a Vasút soron a kapuvári hivatásos tűzoltók egy lakóház pincéjéből is eltávolították a vizet, amely veszélyeztette az ott lévő gázkazánt - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

15.19 - Ilyen egy felhőszakadás a Bakonyban egy autós szemszögéből. (Brutális...)
 
15.11 - 

Csorna Önkéntes Tűzoltói szivattyúzák a felgyülemlett csapadékvizet Csornán a Petőfi utcában, hogy tehermentesítsék a város vízgyűjtő rendszerét. 
 

Csorna önkéntes tűzoltói szivattyúzák a felgyülemlett csapadékvizet a településen

 

Az elmúlt napok csapadékösszege

Az elmúlt 6 nap csapadékösszege országos átlagban 90 mm-re tehető. (Szeptember hónap átlagos csapadékösszege mintegy 45 mm.) Elmondható tehát, hogy alig egy hét alatt a sokévi átlag közel kétszerese hullott. Ebben az időszakban a legtöbb eső Siófokon, illetve Szentesen esett, míg a szatmári és beregi térségben csupán 1-2 mm-t mértek.
 
Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ14.42 - Felhőszakadás érte el Győrt, ezekben a percekben is zubog az eső.

update1.: kb. 1 perc után elállt. 

14.33 - A víz az úr a Dunántúlon - fotók

Víz az úr a Dunántúlon. Fotó: MTI

 

13.30 - Megkezdték a nyúlgát építését Rábatamásin

Eddig négyszáz homokzsákot töltöttek meg és folyamatosan töltik a többit  Rábatamásin a Kossuth Lajos utcában, ahol tizenöt családi házat kell bevédeni a víz ellen. Emellett a farádi önkéntes tűzoltók két szivattyúval távolítják el a vizet. A vízügyi szakemberek felügyelete mellett, tizennyolc helyi önkéntes és egy munkagép segítségével megkezdték a nyúlgát építését a Farkas-ároknál - tájékoztat a katasztrófavédelem.
 

12.05 - Áradt az Ikva - Videók Sopronból


Olvasónk felvételei a megáradt Ikváról:


 
11.50 - A Lajta elérte a II. fokú készültséget és tovább árad - Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatásaVasárnap délutántól hétfő reggelig az igazgatóság területén sokfelé volt újabb csapadék. A Cuhai-Bakony-ér és a Marcal jobbparti mellékvízfolyásainak területén jellemzően 15 mm körüli mennyiség hullott, de a Marcal legfelső szakaszánál 20-30 mm-t meghaladó értékeket is mértek. A Hanságban 5-15 mm közötti csapadékértékek jellemzőek. A Fertő tó térségében is általában 5-15 mm közötti, de néhány helyen 20-30 mm-t elérő csapadékot mértek. Az Igazgatóság állomásain többnyire 10 és 20 mm közötti, egy-két állomáson 20-30 mm feletti csapadékot észleltek.
 

Tudósítónk képe vasárnap délután készült Csornán, a Mátyás király utcában.
Tudósítónk képe vasárnap délután készült Csornán, a Mátyás király utcában.


A Lajta vízgyűjtő területén sokfelé volt 10-15 mm feletti, helyenként 20-25 mm-t meghaladó csapadék. A Rába-Répce területének északi részén többfelé mértek 10-15 mm-t, egy-két helyen 20 mm-t meghaladó mennyiséget.

Dunán árhullám kialakulása továbbra sem várható. A bősi erőmű karbantartása miatt az erőművön csak 1000 m3/s vízhozamot vezetnek át, a többlet vízhozamot az Öreg-Dunába vezetik, Rajkánál ma reggel 2390 m3/s érkezik.

Rába tetőző vízszintje Ragyogónál várhatóan meghaladja a II. fokú készültségi szintet és a III. fokú készültségi szintet is elérheti. 
Vágnál várhatóan az árhullám tetőzéskor meghaladja a II. fokú készültség szintjét. Árpásnál az árhullám tetőzéskor szintén meghaladhatja a II. fokú készültség szintjét.

Győrnél 400 cm alatti tetőző vízállás kialakulására számítunk, így rakpart szintjét várhatóan nem éri el.

Lajta vízszintje Mosonmagyaróvárnál hétfő reggel elérte a II. fokú készültség szintjét és tovább árad. Az ausztriai tetőzés alapján a legmagasabb vízszint meghaladhatja a III. fokú készültség szintjét. A tetőzés kedd éjszakára, szerda reggelre várható.

Marcal jobbparti mellékvízfolyásain tegnap újabb áradás kezdődött, a Torna patakon és a Marcal teljes szakszán továbbra is folyamatos lassú áradás figyelhető meg. Gyirmótnál az árhullám tetőzésekor a vízállás megközelítheti a II. fokú készültség szintjét, a Rába visszaduzzasztó hatása miatt.

A Sopron környéki vízfolyásokon a csapadék hatására tegnap lelassult az apadás, helyenként újabb, kismértékű vízszintemelkedések alakultak ki.
Cuhai-Bakony-ér Bakonybánknál tegnap este áradni kezdett. A kora reggeli órákra tetőző vízállás alakult ki, azóta néhány centimétert apadt a vízszint.

Mezőörsnél várhatóan a ma déli órákban fog tetőzni a vízszint. Bőnynél a tegnapi tetőzést követően csak kismértékű apadás volt megfigyelhető.

A Fertő tó nyugalmi vízszintje ma reggel 5 cm-rel magasabb az időszakra érvényes szabályozási szintnél és 16 cm-rel marad el a tó árvízszintjétől. A tóból vízeresztés nincs.

A Lajtán érkező árhullám, , illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető
• a Lajtamenti árvízvédelmi szakaszon 2014.09.15. 08 órától I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra emelését rendelte el.

Az Ikván levonuló árhullám elérte a Rábca folyó vízrendszerét és e miatt, illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet következtében a Központi védelemvezető
• a Mosoni-Duna-Rábcamenti árvízvédelmi szakasz Börcsi, Lébényi, Hanságligeti, Szentkereszti, Győrsövényházi és Rábcakapi gátőrjárásain 2014.09.15. 10 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.

Az Ikván levonuló árhullám, illetve a kedvezően alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető
• az Ikva menti településeken 2014.09.15. 18 órától I. fokú helyi vízkárelhárítási készültség megszűntetését rendeli el.

A kedvezőtlenül alakuló kül- és belvízszintek miatt a Központi védelemvezető
• a Duna-menti, a Mosoni-Duna balparti és a Rába felső belvízvédelmi szakaszokon ma reggeltől I. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

A Homok-Sarródi, Tőzeggyári, Bősárkányi, Tárnokréti, Győrsövényházi, valamint a Börcsi szivattyútelepek éjjel- nappali üzemrend szerint, az Árpási és a Szavai szivattyútelepek nappali üzemrend szerint működnek.

A korábban kiadott árvízvédelmi és helyi vízkárelhárítási készültégi fokozatok továbbra is érvényben vannak.
A védekezésben résztvevők összlétszáma 149 fő.


 

11.10 - ÚtinformAz Útinform szolgálat 10.50 órai összesítése alapján összesen 21 országos közúton van érvényben teljes útzár Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. 

Baranyában Alsómocsolád továbbra sem közelíthető meg országos közúton, Zalában Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és Gáborjánháza szintén megközelíthetetlen személy-, illetve teherjárművel. 
A korlátozások száma és mértéke folyamatosan változik, ezért utazás előtt érdemes a közlekedőknek tájékozódniuk az aktuális útviszonyokról, az elérhetőségek megtalálhatóak a www.utinform.hu-n.

 

A 10.50 órai összesítés alapján a teljes pályás korlátozások és személyautóval megközelíthetetlen települések részletes listája:

Győr-Moson-Sopron megye (1):

A 83125-ös jelű út a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt Kajárpécnél a 3+000–4+000 km közötti szakasza vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 8.25 órától lezárva.

Komárom-Esztergom megye (1):

A 82324-es jelű, Bakonybánk állomáshoz vezető út a 0+015-0+170 km között lezárva 2014.09.12. 10.00 órától.

Vas megye (7):

A 7424 jelű út Kerkáskápolna és Magyarföld, 7+175- 7+900 km közötti szakasza vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 9.30 órakor lezárva.

A 7445 jelű út Molnaszecsőd–Döröske összekötő út 0+260-3+500 km közötti szakaszát vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 5.00-órától lezárták.

A 7446 jelű út Halogy és Csákánydoroszló között, a 7+000–10+573 km szelvények közötti szakasza vízátfolyás miatt 2014.09.14-én 04.10 órától lezárva.

A 74183 jelű út Alsószölnök és az országhatár között, a 0+330 és a 0+991 km szelvények közötti szakasza rézsűomlás és fakidőlés miatt 2014.09.13-án 15.50 órától lezárva.

A 74168-as jelű út Körmend belterületén a Rába-hidat, a 0+000 és az 1+350 km szelvények között a Rába áradása miatt 2014.09.14. 13.50 órától lezárták.

A 8703 jelű Püspökmolnári és Vasszécseny közötti út 4+560-5+560 közötti szakaszát vízátfolyás miatt 2014-09.14-én 8:30-tól lezárták.

A 8712 jelű út Ják és Balogunyom között, a 0+730 és a 3+665 km szelvények közötti szakasza vízátfolyás miatt 2014. 09.13-án 11.50 órakor lezárva.

Veszprém megye (1)

A 8305-ös jelű út Pápa és Vaszar, a 3+330-8+580 km szelvények között lezárva 2014.09.15. 7.00 órától.

Zala megye (9):

Az M70-as autóút Tornyiszentmiklós felé vezető oldalán a 0+800 és a 2+300 km szelvények között a 7-es főúti csomópontnál a lassító sávot 13.20 órától lezárták, de a két belső sáv járható.

A 6804-es jelű út 0+155-1+540 km között Nagykanizsa-Kiskanizsa városrészben 2014.09.11. 14.30 vízátfolyás miatt lezárva.

A 74-es főút 1+400 – 5+500 km közötti szakaszát, Nagykanizsánál a Principális-csatorna áradása miatt a közlekedés biztonsága érdekében 2014.09.13-án 2:00 órától lezárták.

A 7422 jelű út 3+400-6+000 km között, Lentikápolna és Bárszentmihályfa között vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 23:25 órától lezárva.

A 74126 jelű út 0+015-7+874 km közötti szakaszán, Rédics és Bödeháza között vízátfolyás miatt 2014.09.13 23:00 órától lezárva.

A 74127 jelű út 0+000-2+716 km közötti szakaszán, a Rédics határhoz vezető bekötőút és Zalaszombatfa között vízátfolyás miatt 2014.09.13 23:00 órától lezárva.

A 74128 jelű út 0+000-1+131 km közötti szakasza a Zalaszombatfa bekötőút és Szijártóháza között vízátfolyások miatt 2014.09.13 23:00 órától lezárva.

A 7538-as jelű út 4+900 km szelvénynél, Murarátkánál vízátfolyás miatt 2014.09.13. 9.30 órakor lezárva.

A 7549 jelű út a 0+979–2+179 km szelvények között, Szécsisziget- Kerkateskánd között lezárásra került 2014.09.14. 8.30 órától a Kerka-patak áradása miatt.

A 75151-es jelű út 1+900 km szelvényénél lévő hídnál Kerkaszentkirályon a Kerka áradása miatt lezárásra került 2014.09.14. 17.00 órától, a település önkormányzati úton Muraszemenye felől megközelíthető.

Baranya megye (1):

A 65174 jelű Alsómocsolád bekötőút a 3+800–4+400 km között a halastó kiöntése miatt 2014.09.14.5.40 órától lezárva. Elzárt település: Alsómocsolád.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye (1):

A 2523-as jelű út 1+800–3+100 km szelvények között, Putnok és Borsodbóta között a Sajó áradása miatt 2014.09.15. 10.00 órától lezárva.

Elzárt települések: Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa, Gáborjánháza.

10.01 - Tűzoltói beavatkozások megyeszerte

Kapuváron a Liget utcában a helyi hivatásos tűzoltók, Bakonygyiróton a Rákóczi utcában a veszprémvarsányi önkéntesek szivattyúzták ki a vizet a házakból. 

Rábatamásin a Széchenyi utcában egy vályog építésű házat vett körbe a víz, a  ház lábazatát mosta. Az épületben lakókat rokonoknál szállásolták el. A csornai hivatásos tűzoltók a háztól a vizet szivattyúval eltávolították. 
Vasárnap késő délutánra a heves esőzések miatt Csorna településen a vízelvezetők megteltek, emiatt 5 lakóingatlant  veszélyeztetett a víz. 
 

A kép vasárnap készült Csornán, a Mátyás király utcában. Fotó: Tudósító
A kép vasárnap készült Csornán, a Mátyás király utcában. Fotó: Tudósító


Kapuvár hivatásos illetve Csorna önkéntes tűzoltói homokzsákokkal és vízeltávolítással megkezdték védeni az ingatlanokat. Az esti órákban a védekezésben a települési köteles polgári védelmi szervezet is részt vett.  

Hétfő  reggel Röjtökmuzsajon az Ilona majort öntötte el a víz, ez 4 családot veszélyeztetett. A fertőszentmiklósi tűzoltók távolították el a vizet a területről - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

 

8.52 - Lassú apadásnak indult a Rába Körmendnél is

Az  éjszaka 494 centiméteres vízállással tetőzött a Rába, egyelőre még  harmadfokú az árvízvédelmi készültség, de már azon a szakaszon is  megindult a lassú apadás - tájékoztatta a Vas Megyei  Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hétfő reggel az MTI-t.   
    
Balogh Nikoletta közölte: vasárnap este elkészült Körmenden,  a folyó jobb partján a védmű magasítása, amelyhez százharminckét  ember hétezer homokzsákot és száz köbméternyi homokot használt fel.   
    
Este hat órától csak négyszer riasztották a vasi tűzoltókat,  akik Kenézen, Dozmaton, Szombathelyen és Sorkifaludon szivattyúztak  vizet családi házak pincéiből.   
    
A szóvivő közölte azt is: Vas megyében csökkent a vízátfolyások  miatt lezárt utak száma, már csak tizenegy útszakaszra nem lehet  ráhajtani.

8.20 - Lentiben már visszaköltözhetnek a kitelepítettek

Lentiben visszatérhetnek házukba azok a kitelepítettek, akiknek még  szombat hajnalban kellett elhagyniuk a lendvadedesi tározó elöntése  miatt az otthonukat - tájékoztatta hétfőn a Zala Megyei  Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.   
    
Cseresznyés Dániel elmondta: a környező vízfolyások csökkenő  vízszintjének köszönhetően az áramszolgáltató reggel hat óra után  visszakapcsolta az áramot a Lenti üdülőövezetében lévő területen. Az  onnan szombaton kitelepített 124 ember számára fél hét után már  lehetővé vált a visszaköltözés a katasztrófavédelem és a rendőrség  irányításával.   
    
A szóvivő közölte azt is, hogy a Szijártóházáról és  Zalaszombatfáról vasárnap este kiköltöztetett 82 ember egyelőre nem  térhet haza, de napközben visszamehetnek állatot etetni vagy a  szükséges holmijaikat elhozni.   
    
Cseresznyés Dániel kitért arra is, hogy a vasárnap éjszakai első  információkkal ellentétben mégsem kellett kiköltöztetni Kiscsehiből  30 embert. Ott - a maróci víztározó hatvan méter hosszan megcsúszott  gátja miatt - megelőző intézkedésként tervezték a kitelepítést, de  erre végül nem kellett sort keríteni.    
    
A gát erősítéséhez éjszaka homokzsákokat töltöttek, reggel pedig  megkezdték a gátszerkezet bordás megerősítését mintegy száz ember  közreműködésével.  


7.05 - Olvasónk vasárnap Rábatamásiban készített fotói között körülbelül 2 óra telt el
 

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója


 

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója


 


7.00 - Tizenhat megyében és a fővárosban továbbra is figyelmeztetések vannak érvényben a várható jelentős mennyiségű csapadék, valamint a felhőszakadás veszélye miatt. Késő délutántól, estétől mérséklődhet az intenzív esőzés. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a nap folyamán várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyére, valamint Budapestre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi eső hullhat. 

Az érintett tizenhat megyében a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér,Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megyében, tovább a fővárosban arra is készülni kell, hogy az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt is 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. 

Az előrejelzés szerint északkeleten némi napsütés is lehet, de az ország többi területén többfelé valószínű eső, zápor, néhol zivatar is előfordul. Késő délutántól, estétől mérséklődik határozottabban az esőzés. A szél csak zivatar idején erősödik meg. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 17-23 Celsius-fok között alakul, északkeleten lehet néhány fokkal melegebb idő. Késő estére 14-20 fok közé hűl le a levegő. 
 

Kissé javul időjárásunk

6.55 - Hétfőn a hajnali órákban foltokban köd képződik. Napközben gyakran lesz felhős az ég felettünk, de rövid időre már a Nap is kisüt. A délutáni órákban helyenként kisebb záporok ismét kialakulhatnak. Az északi, északkeleti szél időnként megélénkül. A hőmérséklet a hajnali 13, 14 fokról nappal 20, 22 fokig emelkedik, estére 16, 17 fokig süllyed.

A következő napokban is folytatódik időjárásunkban a javuló tendencia, a hőmérséklet is kissé emelkedik és számottevő csapadékra sem számíthatunk - írta a sopronmet.hu
 

6.30 - Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el éjszaka a Murán és a Principálison - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A legmagasabb szintű készültség éjfélkor lépett életbe a Mura letenyei, valamint a Principális-csatorna nagykanizsai szakaszán, a folyó vízszintjének emelkedése miatt. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján található mérési adatok szerint a Mura éjfélkor lépte át a harmadfokú készültséget igénylő 430 centiméteres vízállást. Reggel hat órakor már 456 centiméter volt a vízszint, vasárnap délután óta mintegy fél métert emelkedett. 
A Principális vízállása lassú áradás után szombat éjfél óta gyakorlatilag változatlan, a vízmérce tartósan 269 centimétert mutat Nagykanizsánál.
 

6.20 - A Zala folyón és a megyében néhány patakon már apadás tapasztalható, a Murán azonban intenzív az áradás,

ugyanakkor jelentősen csökkent az árvízzel kapcsolatos bejelentések száma - közölte hétfő reggel a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

A korábbiaknál kevésbé intenzív vasárnapi esőzésnek köszönhetően Zala megyében a kisebb vízfolyásokon és a Zalán is apadni kezdett a vízszint - Zalaegerszegnél mintegy másfél méteres csökkenést mértek -, a Mura azonban tovább emelkedik, és ott harmadfokúra emelték a készültséget. 

A folyón Muraszemenye térségében van szükség leginkább védekezésre. 

A maróci víztározónál, ahol vasárnap este hatvan méter hosszan megcsúszott a gát, éjszaka önkéntesek segítségével több ezer homokzsákot töltött meg a katasztrófavédelem és a rendőrség. A reggeli órákban megkezdődik a tározó gátjának bordás megtámasztása mintegy száz ember közreműködésével. 

Zala megyében csökkent az árvízi helyzet miatti bejelentések száma, a szombati 111-gyel szemben vasárnap 36 beavatkozást igénylő jelzés érkezett, és hétfő reggel hat óráig újabb bejelentést nem kapott a katasztrófavédelem. 

 

6.10 - Három házat öntött el a víz a Baranya megyei Kisvaszaron, emiatt három gyermeknek és kilenc felnőttnek kellett ideiglenesen kiköltöznie otthonából, őket a rokonoknál szállásolták el

- közölte a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn kora hajnalban az MTI-vel. 

Tájékoztatásuk szerint a Békés megyei Szarvason mintegy egy hektárnyi területet borít harminc-negyven centiméternyi összefüggő vízfelület a Bethlen Gábor utcában. 

Továbbra is több házat veszélyeztet az összegyűlt nagy mennyiségű csapadékvíz Törökszentmiklóson is. 

Az árvíz és a helyi vízkárok miatt vasárnap estig a fél országot érintően kilencven településen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek, amelyek éles helyzetben most először alkalmazták a katasztrófavédelem drónját (pilóta nélküli repülőjét) is. Az intenzív esőzés várhatóan hétfőn is folytatódik. 

Az OKF vasárnap esti összesítése szerint Vas megyében huszonhét, Zala megyében tizennyolc, Somogy megyében tizenkettő, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz, Győr-Moson-Sopron megyében hét, Veszprém megyében hat, Baranya megyében öt, Bács-Kiskun megyében három, Nógrád és Fejér megyében pedig egy-egy településen dolgoztak a katasztrófavédelmisek.